Laatse kans om de (voor nu) laatste expo in het MoMu te bezoeken: She walks in beauty - Olivier Theyskens

© a fashion girl

*** Click here for the English version. / Klik hier voor de Engelse versie. ***


'She walks in beauty' is de naam van een gedicht van Lord Byron, maar ook die van de expo over ontwerper Olivier Theyskens in het Antwerpse MoMu. Nog tot en met zondag 15 april kan je de  eigenzinnige, soms ietwat duistere, maar steeds van esthetiek getuigende creaties bewonderen. De expo neemt je mee door twintig jaar werk van de jonge - hij is nog maar 41 - ontwerper. Vakmanschap en romantiek zijn twee trefwoorden die al twee decennia de bovenhand voeren. Nu ik deze blogpost - veel te laat, ik geef het toe - schrijf, krijg ikzelf zin om deze week nog een (tweede) bezoek last minute te plannen.

een donkere en fragiele schoonheid en jeugdigheid
De jurk rechts is van Madonna's persoonlijke collectie (voor het lied Frozen).
© a fashion girl

Olivier Theyskens wist al op jonge leeftijd wat zijn droom was. Toen hij zes jaar was, zei hij al dat hij couturier wilde worden. Hij ging - op iets oudere leeftijd - studeren aan La Cambre. Na anderhalf jaar zette hij zijn studies aan de beroemde modeschool stop en lanceerde hij zijn eigen collectie. Daarna ging hij nog aan de slag bij grote modehuizen zoals Rochas, Nina Ricci en (Theyskens') Theory. Recent, in 2016, startte hij zijn eigen label weer op dat nu geïnfuseerd is met twintig jaar mode-ervaring.

van de eerste jaren van Olivier Theyskens
© a fashion girl

De expo toont niet alleen chronologisch de creaties van Theyskens, maar ook zijn prachtige schetsen. De ontwerper haalt inspiratie uit veel zaken. Onder zijn inspiratiebronnen: oude stoffen van zijn grootmoeders zolder, kunstwerken van de surrealiste Meredith Oppenheim, maar ook van Monet, geschiedenis, de zee, Japan (voor hij er zelfs ooit maar was geweest), en zelfs een parfumflesje voor zijn eerste Rochas-collectie.

van de eerste jaren van Olivier Theyskens
© a fashion girl

van de eerste jaren van Olivier Theyskens
© a fashion girl

Ook de vergankelijkheid van alles komt terug in zijn werk, bijvoorbeeld weergegeven door een dood vogeltje op een paar schoenen. Bovenal is Theyskens echter geïnspireerd door jeugd en schoonheid. Zijn eerste collecties tonen een donkere Victoriaans geïnspireerde (maar nooit letterlijk overgenomen) en fragiele schoonheid.

© a fashion girl
© a fashion girl

Toen hij voor Rochas ging werken, werd zijn stijl eleganter en minder gericht op jeugd. Maar wanneer hij daarna bij Nina Ricci aan de slag gaat, is de jeugdigheid volop terug. Dat sprak het vaste clienteel van het Franse modehuis minder aan. Maar veel jonge rijke Amerikaanse vrouwen konden zijn stijl wel appreciëren, onder hen de dochter van Anna Wintour. Toen hij moest vertrekken bij Ricci reageerde de hoofdredactrice van Vogue geschokt.

voor Rochas
© a fashion girl
voor Rochas
© a fashion girl
voor Rochas
De jurken links zijn geïnspireerd op de schilderijen van Monet.
© a fashion girl
voor Nina Ricci
© a fashion girl
voor Nina Ricci
© a fashion girl

Het is dan misschien niet meer dan logisch dat Theyskens daarna aan de slag ging bij een Amerikaans merk: Theory. Daar toonde hij aan dat zijn romantische creatieve visie perfect vertaalbaar was naar een soberdere commerciële lijn. Na meer dan drie jaar verliet de ontwerper Theory echter in 2014.

Niet langer gelimiteerd, creëerde Olivier Theyskens weer zijn eigen wereld. Wanneer hij geen limieten heeft, kent zijn verbeelding geen grenzen. De indrukwekkende trouwjurk die hij ontwierp voor Nellie Diamond, een zakenvrouw uit New York, is daarvan getuige. In 2016 herlanceerde hij zijn eigen lijn. Deze bevat talrijke kenmerkende elementen: haakjes en ogen, slepen, bustiers, aandacht voor (bewerkte) stoffen...en toont de designer zoals hij is.

uit de recente collectie van Theyskens - veel aandacht voor de stoffen en details
© a fashion girl
8 dingen die je (waarschijnlijk) niet wist
  • De ontwerper drukte ook zijn eigen stempel op de scenografie van de tentoonstelling. Zo dragen de mannequins pruiken - ongezien in de geschiedenis van MoMu. 
  • Olivier Theyskens blijft steeds trouw aan zijn eigen visie. Toen Madonna een van zijn jurken wou dragen - de gele jurk op de foto -wilde hij daar alleen in toestemmen als ze haar haar zou zwart verven. En de Queen of Pop deed dat dan ook.
de jurk die Madonna droeg in 1998
© a fashion girl
  •  Jammer genoeg is de gele jurk die Madonna in 1998 droeg voor de VH 1 Fashion Awards niet meer te zien op de expo, maar ik kan er nog wel een weetje over vertellen. De jurk - en dus ook Madonna's taille in 1998 - was zo smal dat ze niet paste op de mannequin van het MoMu. Ze moesten de jurk achteraan open laten.
  • De ontwerper heeft oog voor detail. Toen hij een collectie voorstelde, die geïnspireerd was op de zee, was de catwalk bekleed met mosselschelpen.
  • Olivier Theyskens is heel bescheiden en hecht belang aan de mensen met wie hij werkt. Zo weet hij van elke jurk nog welk model ze gedragen heeft.  
© a fashion girl

  • De schetsen van de ontwerper tonen altijd beweging.
  • Voor wie op zoek is naar een modetip: Olivier Theyskens laat het laatste knoopje van een jas altijd open. Hij vindt dat eleganter. 
  • Na deze expo sluit het MoMu tijdelijk. De vloeren die zijn afgeschuurd en glimpen tonen van eerdere expo's zijn daar een verwijzing naar. 

Voor alle praktische info over de expo: www.momu.be

Reacties

Populaire posts