So Pretty It Hurts van Kate White

Technisch gezien is dit geen fashion-boek. Het speelt zich niet echt af in de modewereld. Aangezien er echter een supermodel in vermoord wordt, is er wel een raakvlak. Bovendien heb ik er van genoten, dus ik wil het toch met jullie delen.

boek van HarperCollinsPublishers
www.harpercollins.com
cover design: Richard Ljoenes
coverfoto: copyright Irene Lamprakou/Trevillion


Het verhaal
Bailey Weggins, misdaadverslaggeefster in NY voor een celebrity magazine, vergezelt een collega op een weekendje weg uit de stad naar het huis van een grote naam uit de muziekindustrie. Onder de andere genodigden bevindt zich supermodel Devon Barr. De sfeer tussen de gasten is nogal gespannen en dat betert er niet op wanneer ze ingesneeuwd raken. Net dan wordt Devon dood in bed aangetroffen. Bailey vermoedt opgezet spel en gaat op onderzoek uit. Afgesneden van de wereld en een lijk...dat doet me een beetje denken aan het begin van 'Tien kleine negertjes' van Agatha Christie - één van de spannendste boeken die ik ooit gelezen heb. De gelijkenis houdt echter snel op want de andere gasten verlaten enkele dagen later veilig het huis wanneer de sneeuw wordt geruimd.

Wanneer ze eindelijk weer kan vertrekken naar NY, laat de dood van Devon Bailey niet los. Ze probeert er achter te komen of het model effectief vermoord is...en wie van de andere gasten het kan hebben gedaan. Daarbij vergeet ze echter haar eigen veiligheid. Ook in Baileys liefdesleven gaat niet alles vlot. En dan komt tot overmaat van ramp haar job in gevaar.

Fashion-referenties
Alhoewel het verhaal zich niet echt in de modewereld afspeelt, wordt er natuurlijk veel naar verwezen. Hoe kan het ook anders wanneer een supermodel onder geheimzinnige omstandigheden sterft. Baily verdiept zich in eetstoornissen, bezoekt een ander model op een fotoshoot, gaat langs bij de agent van Devon...

Mijn mening
Ik ben een fan van de boeken van Kate White. Ze lezen vlot en het verhaal is spannend genoeg om je mee te slepen. Dat allemaal zonder dat het té zwaar en serieus wordt. De setting - die altijd glamoureus is - spreekt me aan en je krijgt soms insiderweetjes uit die glamoureuze wereld. Ook Baileys liefdesleven is interessant om te volgen. Pluspunt is dat dat liefdesleven mooi verweven wordt met het detectiveverhaal zodat het niet de bovenhand krijgt. Het blijft tenslotte een detectiveverhaal.

Bailey is ook een hoofdpersonage waar je sympathie voor voelt. Soms denk je wel dat ze beter zou moeten weten en het gevaar niet zou moeten opzoeken. Maar dan zou er geen verhaal zijn, dus dat vergeef ik de auteur. De twists & turns zijn af en toe misschien wat vergezocht, maar ik vind ze niet storend. Ik houd van een verhaal waarbij je zelf bijna niet kan weten wie de dader is tot het hoofdpersonage slim alles samenbrengt - Hercule Poirot anyone? Ik wil Kate White zeker niet vergelijken met Agatha Christie - hoewel ik nu al twee keer naar haar verwezen heb. Dat is een andere categorie.

Wie echter houdt van vlot geschreven detectives met de nodige glamour en wat liefde, is bij Kate White zeker aan het goede adres. Nog een laatste bedenking: voor mannen zijn de boeken misschien wat girly want ze zijn vanuit een typisch vrouwelijk standpunt geschreven.

Zesde Baily Weggins-boek
Dit is het zesde boek van Kate White waarin journaliste Bailey Weggins de hoofdrol speelt. Bailey heeft de 'gave' om altijd verzeild te raken bij een of andere moord. Het boek kan perfect afzonderlijk gelezen worden aangezien het moordverhaal volledig nieuw is. Wat echter niet nieuw is, is Baileys liefdesleven. Wanneer je de vorige boeken niet gelezen hebt, mis je een beetje achtergrond om er echt in mee te zijn. Er wordt wel altijd een korte uitleg gegeven wanneer naar het verleden verwezen wordt, maar je weet niet natuurlijk minder dan wanneer je de andere boeken gelezen hebt. Ik raad dus iedereen aan alle zes boeken te lezen :-)

De andere boeken zijn - in chronologische volgorde:
  • If Looks Could Kill (vertaald in het Nederlands als 'Dood van een nanny')
  • A Body to Die For
  • 'Til Death Do Us Part
  • Over Her Dead Body
  • Lethally Blonde

Reacties

Populaire posts