Mode en de seizoenen: een vreemde combinatie

De laatste soldendagen daalden de temperaturen sterk onder het vriespunt. En terwijl de dikke truien en warme jassen van de wintercollectie nu definitief uit de rekken verdwijnen, blijft koning winter over ons landje regeren.

Mode en de seizoenen: het is een vreemde combinatie. Bij -10 graden hangen de etalages vol zomerjurkjes en is het een echte zoektocht om nog een paar warme handschoenen te kunnen kopen. Indiana Jones had het zelfs makkelijker om de Heilige Graal te vinden. Hetzelfde probleem duikt op wanneer ik in augustus of september een nieuwe bikini wil kopen omdat de zon eindelijk nog eens schijnt.

Ik snap niet dat alle zomer- of winterkleren tijdens het respectievelijke seizoen uit de rekken verdwijnen om plaats te maken voor kleding die niemand op dat moment wil dragen. Is het geen gemiste kans voor de mode-industrie? Zouden winkels niet meer verkopen wanneer hun aanbod het correcte seizoen vertegenwoordigt? Ik heb nu alleszins veel meer zin om warme kleren te kopen dan pakweg een maand geleden...maar pech voor mij: flinterdunne stofjes domineren de winkels vanaf februari.

En dat terwijl ik momenteel ril bij de gedachte aan T-shirtjes en elegante sandaaltjes. Toch krijg ik nu mailtjes van net-a-porter over 'Swarovski crystal-embellished leather sandals' van Alexander McQueen en spoort REDValentino me aan om de nieuwste T-shirts te ontdekken. Heb ik daar nu echter zin in? Neen! Maar de stukken die ik echt wil, moet ik nu al kopen. Binnen twee maanden zijn de 'most coveted' stukken immers alweer lang uit de rekken verdwenen.

Wanneer de lente dichterbij komt en ik toch zin krijg om zomerkleren te kopen, wordt dan weer tijdens modeweken over de hele wereld de nieuwe wintercollectie getoond...Je zou er haast zin van krijgen in de winter - neen, schrap dat maar. Koude temperaturen kunnen me nooit bekoren. De wintermode daarentegen wel.

Eigenlijk is het voor ontwerpers dan nog logischer. Zij kunnen na de hectiek van de modeweken, in maart immers weer beginnen nadenken over hun volgende zomercollectie. Zij het dan wel over die van het volgende jaar. Ontwerpers leven constant in de toekomst, maar wel in het juiste seizoen.

Vandaar dus een warme - echt wel nodig in deze koude tijden - oproep aan de mode-industrie om niet alle winterkleren uit de rekken te halen wanneer de echte winter aanbreekt. Denk aan die arme mensen die hun handschoenen ergens verloren hebben en nu op zoek moeten gaan naar een nieuw paar.

Reacties

Populaire posts