In de kijker: Jantine Van Peski - expo Wires 10.0 bij Studio Job Gallery

tekening: Jantine Van Peski
collectie Wires 10.0

Jantine Van Peski studeerde dit jaar af aan de Antwerpse modeacademie. De jonge Nederlandse uit Breda kan echter niet meteen uitrusten. Er staat haar nog een drukke periode te wachten. Afgelopen week opende de tentoonstelling over haar afstudeercollectie 'Wires 10.0'  in Studio Job Gallery in Antwerpen.


foto: a fashion girl


Jantines favoriete stuk uit haar collectie is een jas die volledig geknoopt is. De jas maken duurde ruim 70 dagen. Jantine werkte tegelijk met één of twee anderen aan het stuk. Haar vriend steunde haar, maar waagde zichzelf niet aan het knopen. "Dan zou het er heel wat minder goed hebben uitgezien," zegt hij zelf, "Maar ik maakte wel eten terwijl Jantine aan het werken was."


foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0

foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0


Hoe begon je aan je collectie?
Alle stukken groeiden organisch terwijl ik aan het knopen was, ik had vooraf niets op papier gezet. Het startpunt is de basisknoop van macramé. Deze knoop herhaal ik continu en door middel van de koorden en het garen creëer ik er de vorm in.


Wat zijn je toekomstplannen?
Eerst ga ik nu meedoen aan de finale van ITS#TEN (International Talent Support). Deze internationale ontwerpwedstrijd in Triëst (Italië) voor mode, accessoires, juwelen en fotografie wil jonge creatievelingen steunen. De wedstrijd vindt dit jaar plaats op 16 juli. Dan staan Miele Catwalk en de show van Weekend Knack op het programma. Pas daarna denk ik over wat ik verder wil doen.


foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0

foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0

Droom je van een eigen merk?
Ik wil in de toekomst geen eigen modehuis met twee collecties per jaar. Ik wil eerder iets doen met couture. Handgemaakte unieke stukken zodat je het contact met de kleding én met de klant bewaart. Ik wil niet meteen een commerciële lijn al zijn in de toekomst afgeleiden van couture wel mogelijk.

Draag je je eigen ontwerpen?
Neen, ik heb nooit die behoefte gehad. Het kan natuurlijk ooit wel eens gebeuren. Maar ik heb geen geduld om voor mezelf iets te maken. Ik wil gewoon mooie stukken creëren.

Heb je voorbeelden in de modewereld naar wie je opkijkt?
Er zijn natuurlijk ontwerpers die ik goed vind, maar er is niet specifiek iemand die een grote inspiratiebron is voor mijn werk.

foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0

foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0


Over Jantine Van Peski
Jantine van Peski studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute voordat ze aan de Antwerpse modeacademie terechtkwam. Dit jaar studeerde ze af met haar collectie ‘Wires 10.0’. Jantine deed al ervaring op toen ze stage liep bij Haider Ackermann and A.F. Vandevorst.  Haar werk gaat om silhouetten en vakmanschap, met veel aandacht voor de gebruikte materialen en technieken.


foto: Mark Groeneveld
Jantine Van Peski

Over Wires 10.0
Voor haar couturecollectie werd Jantine erg beïnvloed door de jaren '70, in het bijzonder door de macramétechniek. Dat was dan ook het startpunt om kleding te maken uit koord en draad, waarbij maar één knoop gebruikt werd. De collectie bestaat uit twaalf complexe en arbeidsintensieve stukken, soms compleet geknoopt en soms met delen in macramé. In haar collectie vindt Jantine de middenweg tussen handgemaakte ambachtelijke stukken en minimalistische pure silhouetten. De constructies zien er tegelijk fragiel en sterk uit.


foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0

foto: Mark Groeneveld
collectie Wires 10.0


Over Studio Job Gallery - tentoonstelling Wires 10.0
Voor Studio Job Gallery is Wires 10.0 de tweede modetentoonstelling na ‘Dolls’ van Viktor & Rolf.
Studio Job Gallery
Begijnenvest 8
2000 Antwerpen
23 juni tot 23 augustus 2011 (vakantie 16 juli tot 7 augustus)
dinsdag tot en met vrijdag, 14 tot 18 uur


foto: Robert Kot
expo Wires 10.0


foto: a fashion girl

foto: a fashion girl

foto: a fashion girl

Reacties

Populaire posts