In de kijker: Celine Hogenkamp

Op de show van de Antwerpse modeacademie krijgen de studenten die afstuderen -terecht- veel aandacht. Maar ook bij de studenten uit de eerste drie jaren is er opkomend talent. Celine Hogenkamp zit in haar tweede bachelor en stelde op de show haar collectie 'Insula' voor. Ik vond haar collectie veelbelovend en was dan ook blij dat ze een interview met me wou doen.


collectie Insula
photographer: Tamara Deridder
model: Lygie Duvivier
make-up artiest: Elien Op de Beeck


foto: Celine Hogenkamp

Vertel kort wat over jezelf .
Mijn naam is Celine Hogenkamp en ik ben 21 jaar. Ik woon in de streek rond Brussel. Mijn hobby's zijn mode, fotoshoots en mijn 'monkey band' (haar beste vrienden, nvdr) zien. Ik word graag omringd door mensen die ik graag zie.

Sinds wanneer ben je in mode geïnteresseerd?
Ik werd al snel gepassioneerd door de artistieke wereld. Op mijn 12de wist ik al wat mijn droom was: ik wou MODE studeren. Wanneer ik magazines las, maakte kleding emoties bij me los. Toen ze enkele beelden van Fashion Week op het nieuws toonden, keek ik gefascineerd toe en wilde ik niet dat het nieuwsitem stopte.


Hoe ben je aan de academie beland?
Ik ben afgestudeerd als schilder in de Sint-Lukas Kunsthumaniora te Schaarbeek. Daarna besloot ik eindelijk mijn droom te volgen, namelijk mode studeren in één van ‘s werelds beste scholen: de Royal Fashion Academy of Fine Arts te Antwerpen. Daar heb ik mijn eerste bachelor behaald. Nu zit ik in mijn tweede jaar waar we onze eigen collectie moeten creëren.collectie Insula
photographer: Tamara Deridder
model: Lygie Duvivier
make-up artiest: Elien Op de Beeck

Wat betekent mode voor jou?
Mode is mijn fantasie in werkelijkheid uitdrukken.

Hoe definieer je je eigen stijl?
Romantisch, gevoelig en klassiek.

Heb je een modetip?
Blijf jezelf. Behoud je eigen esthetiek


collectie Insula
photographer: Tamara Deridder
model: Lygie Duvivier
make-up artiest: Elien Op de Beeck

Waar haalde je inspiratie voor je collectie?
De naam van mijn collectie is ‘Insula’. De insula (eiland) is een deel van de hersenen dat zintuiglijke prikkels samenbundelt binnen een emotionele context. Dit gegeven link ik met inspiratie die ik haal uit de film 'Waterworld'. Deze film heeft me enorm geïnspireerd. Het is immers een gebeurtenis die nu nog steeds kan voorvallen door de opwarming van de aarde.


collectie Insula
photographer: Tamara Deridder
model: Lygie Duvivier
make-up artiest: Elien Op de Beeck

Wat is het verhaal achter je collectie en welke vrouw heb je voor ogen?
In mijn collectie vergaat de wereld en staat alles onder water, met uitzondering van een eiland. Slechts vijf vrouwen overleven de natuurramp en leven verder op dit eiland (insula). Ze staan sterk in hun schoenen na wat ze hebben meegemaakt. Ze dromen echter nog steeds van hun vorige leven, ze mijmeren over hoe het vroeger was. Ze willen uiteraard hun vrouwelijke aspect niet verliezen. Daarom kies ik voor heel frisse en zachte kleuren zoals lichtblauw, lichtbeige, zalm en wit.

Als inspiratie bestudeerde ik foto's die eenzaamheid uitbeelden. Maar ik keek ook naar foto's van vloeiend water of van inkt die in water terechtkomt. Dat geeft organische bewegingen. Mijn ontwerpen zijn gebaseerd op modelage, deze manier van werken verwijst naar de draaiende bewegingen die onder water plaatsvinden. Verder gebruik ik vloeiende en zachte bewegingen door draperingen of transparante lagen. Dit stelt onder andere het water voor dat naar beneden valt of in rust is.

Ook ben ik naar het werk van Anselm Kiefer gaan kijken in het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten. Daaruit haalde ik een vloeilijn met reliëf, mooie kleuren en snijdingen met takken. Deze snijdingen heb ik overgenomen in sommige van mijn ontwerpen. Ik combineerde de snijdingen met het volume dat ik in mijn collectie wou.


collectie Insula
photographer: Tamara Deridder
model: Lygie Duvivier
make-up artiest: Elien Op de Beeck

Zou je je eigen collectie dragen?
Een collectie maken houdt altijd een lichte link in naar jezelf. Wat zou jij graag willen aantrekken? Wat zou je mooi vinden? Ik heb in deze collectie zeker mijn eigen esthetiek gebruikt. Ik zeg niet dat ik alle stukken zou aantrekken maar er zit er zeker eentje tussen. (het zalmroze jurkje op onderstaande foto, nvdr)


collectie Insula
photographer: Tamara Deridder
model: Lygie Duvivier
make-up artiest: Elien Op de Beeck

Heb je voorbeelden naar wie je opkijkt? Waarom?
Ik kijk enorm op naar Iris van Herpen. Haar collecties zijn prachtig. Haar visie op mode vind ik wonderbaarlijk mooi. Ik blijf altijd gefascineerd. Ik zag voor het eerst stukken van haar in het ModeMuseum in Antwerpen. In de tentoonstelling 'Black' daar stonden twee silhouetten van haar. Ik vond het prachtig hoe ze het leer manipuleert en hoe ze organische vormen uitdrukt.

Welke ontwerpers/merken vind je goed?
Iris Van Herpen, Alexander McQueen, Sandra Buckland, Givenchy, Margiela, Dior Haute Couture,...

Is er een iconisch stuk dat je liefst zelf ontworpen zou hebben? Welk stuk en waarom?
Een stuk van Alexander McQueen uit zijn collectie spring 2010 ready-to-wear.  Het is het gouden jurkje dat je in het begin van de Lady Gaga-clip Bad Romance ziet. De coupestudie en stofbewerking zijn prachtig.

foto: screenshot van de videoclip Bad Romance van Lady Gaga
(C) 2009 Interscope Records

Waar gaat de mode volgens jou naar toe?
Voor mij komt elke trend die er ooit is geweest terug. Mode is tijdloos.

Hoe zie je jouw toekomst in de mode?
Ik zie het met hoogtes en laagtes maar ik geef nooit op. Ik blijf mijn droom volgen.

Comfort of stijl?
Stijl: als je mooi wil zijn, moet je een beetje lijden ;).

Opvallen of schoonheid?
Schoonheid, want schoonheid valt ook op maar op een positieve manier. Het woord opvallen kan ook slecht overkomen.

Inspireren of geïnspireerd worden?
Geïnspireerd worden:  als je geïnspireerd wordt, kan je ook iemand anders inspireren.

Karl Lagerfeld of Martin Margiela?
Martin Margiela: hun coupestudie is interessant.

Prada of H&M?
H&M: omdat iedereen er iets van zijn stijl in kan terugvinden.

Antwerpen of Parijs?
Parijs, die stad vind ik gewoon prachtig. De romantische uitstraling, musea,... en natuurlijk de grote modehuizen die daar zijn.

collectie Insula
photographer: Tamara Deridder
model: Lygie Duvivier
make-up artiest: Elien Op de Beeck

Reacties

Populaire posts