Nog een ding om dit jaar te doen: bezoek de Dior expo in Parijs

© a fashion girl


Wanneer je nog naar Parijs gaat voor 8 januari moet je één ding echt doen: de Dior expo bezoeken. (En als je geen bezoek aan Parijs gepland hebt, wees dan maar spontaan en doe het gewoon!) 'Dior, couturier du rêve' is een unieke retrospectieve over 70 jaar creaties van het huis van Dior. Je kan de expo nog bezoeken tot 7 januari 2018 in het Musée des Arts Décoratifs in hartje Parijs. Geef jezelf eens sprookjesachtige tentoonstelling cadeau voor het nieuwe jaar - of vraag ernaar. Het is nooit te laat om een citytrip naar Parijs toe te voegen aan je verlanglijstje.

© a fashion girl
links Arlequin coat - Christian Dior door Gianfranco Ferré - AW 1995
schilderij: Harlequin with Guitar door André Derain

De ontwerpen worden niet chronologisch getoond op de expo. Creaties van de verschillende ontwerpers die voor het huis van Dior werkten, worden naast elkaar getoond. Zo wordt duidelijk dat ze allemaal het DNA van Dior respecteerden, ongeacht hun persoonlijke -duidelijk herkenbare - stijl. De ontwerpen worden wel per thema getoond. Een van de eerste thema’s is kunst. Ik werd verliefd op de creatie van Raf Simons, geïnspireerd op het werk van de artiest Sterling Ruby. Jammer genoeg kon ik er geen goede foto van nemen (nog een reden te meer om naar de expo te gaan).

© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl

Ik zal je dit nu al maar zeggen: bereid je voor op een overvloed aan foto’s. En toch zal je in deze blogpost maar een fractie zien van alle feeërieke jurken op de tentoonstelling. Andere thema’s zijn: reizen, een ruimte gevuld met originele Dior-creaties, accessoires en miniaturen van iconische stukken, de neo-Lodewijk XVI-stijl…

© a fashion girl
links: Muguet dress, Christian Dior, Spring/Summer 1957
© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl

En dan volgt een van mijn favoriete ruimtes van de expo. Een papieren sprookjesbos gevuld met Dior-jurken geïnspireerd op bloemen en de natuur. Wanneer je er binnenstapt, kan het zijn dat je mond openvalt van verwondering. Je kan er ook de beroemde meiklokjes-jurk zien (Muguet dress – Christian Dior, Spring/Summer 1957). 

© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl
‘toiles’ van vloer tot plafond (toile = een versie van een kledingstuk gemaakt om een patroon te testen)

Maar ook daarna blijft de scenografie je verwachtingen overtreffen. Een donkere ruimte gevuld met creaties in zwart en rood, een kamer met toiles van vloer tot plafond. Je kan het niet helpen om telkens opnieuw verliefd te worden op de expo.

© a fashion girl
John Galliano
© a fashion girl
Raf Simons
© a fashion girl
Maria Grazia Chiuri
© a fashion girl
Maria Grazia Chiuri

Daarna is het eindelijk tijd om de verschillende ontwerpers van het huis van Dior te ontmoeten, van de iconische Christian Dior over de flamboyante John Galliano en de Belgische Raf Simons tot de meest recente – en eerste vrouwelijke – ontwerpster Maria Grazia Chiuri. En dan heb ik Yves Saint Laurent, Marc Bohan en Gianfranco Ferré nog niet vermeld.

© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl
© a fashion girl

En dan… le moment suprême, een grote balzaal gevuld met avondjurken. Blijf er lang genoeg – je zal sowieso je tijd nodig hebben om alle jurken te bewonderen. Maar blijf ook lang genoeg om te genieten van het lichtspektakel in de balzaal. De belichting gaat van een zachte roze ochtendgloed naar een donkerblauwe avondlucht om te eindigen in een gouden glitterregen wanneer het bal start. Wanneer je het bal verlaat, beland je in de ‘bibliotheek’. Doe niet zoals ik en neem er geen boek mee om te kopen. De bibliotheek is niet de gift shop. Die bevindt zich aan de ingang van het museum. Ja, ik was een beetje te enthousiast :-).

© a fashion girl
Dior Bar Suit van de New Look collectie


Praktische tips
Ik was zo onder de indruk van de tentoonstelling dat ik ze twee keer heb bezocht. Om deze blogpost te eindigen een paar praktische tips:
- Koop je ticket van tevoren. Waarschijnlijk ga je nog altijd moeten aanschuiven, maar minder lang dan de mensen zonder ticket. Als je een uur moet kiezen om het museum te bezoeken wanneer je een ticket koopt, neem dan altijd het vroegst mogelijke uur, bij voorkeur wanneer het museum opent (11 uur).
- Zorg ervoor dat je er een half uur voor het museum opent, bent (of voor het gekozen tijdstip van je bezoek).
- Wees niet overweldigd wanneer de eerste ruimtes heel druk zijn, het wordt minder druk als je vordert in de expo. Ik moet wel bekennen dat ik bij mijn tweede bezoek - toen ik pas na 11 uur aan het museum was - de eerste ruimtes overgeslagen heb omdat ze zo druk waren en ik ze al had gezien.
- Geniet van de wondermooie expo.
- Wanneer je een boek wil kopen, maar niet het hele zware - maar wel mooie - boek van de expo wil meezeulen, ga dan voor de speciale editie van Connaissance des arts. Als je van graphic novels houdt, kan ik ook Jeune fille en Dior van Annie Goetzinger aanbevelen. Beide publicaties zijn in het Engels en Frans verkrijgbaar.
- Als je het boek van de expo echt wil, kan je het altijd online bestellen. Maar check wel eerst of het niet (weer) is uitverkocht online. In dat geval zit er niets anders op dan het zware boek in de museumshop te kopen en het mee te zeulen naar huis. Het is wel de moeite als blijvende herinnering aan de expo.
https://madparis.fr/

© a fashion girl

© a fashion girl

Reacties

Populaire posts