Column - mijn waarheid over make-up

© a fashion girl

*** Click here for the English version.***

Deze week ontstond op Twitter een aangename discussie over make-up. Heren beweren immers nogal vaak dat ze niet van make-up houden en dat de natuurlijke look hun voorkeur wegdraagt. Dat leidde tot volgende stellingen "Vrouw is op z'n mooist en kwetsbaarste 's ochtends 'zonder'." Gevolgd door "Dat zijn de feiten. Lees: dan pas zie je welk vlees je in de kuip hebt ;)". Waarop ik aan de desbetreffende man vroeg of hij op straat dan enkel naar vrouwen met een natuurlijke look zonder make-up omkeek. Aangezien 140 tekens te beperkt zijn om een gefundeerde mening te geven, leverde deze discussie zelfs een blogpost op van de man in kwestie (klik hier). Bottom line daarvan: als mannen eerlijk zijn, kijken ze wel eerder om naar verzorgde vrouwen met een beetje make-up, maar het innerlijke primeert. Dat kan ik alleen maar toejuichen, maar ik heb toch ook nog wat opmerkingen bij de hele make-up-discussie. Dus hierbij mijn antwoord in de rest van deze blogpost.

© a fashion girl
Let me see....makeup or no makeup, that is the question.

Mannen prefereren een natuurlijke look zonder make-up.
Ik plaats hier vraagtekens bij. Ik begrijp dat mannen niet houden van een dikke laag plamuursel - ikzelf ook niet trouwens. Maar kundig aangebrachte make-up maakt het uiterlijk van een vrouw bijna altijd mooier (dat is er dan ook het doel van). En dat staat los van de uitstraling. Een vrouw met een fantastische uitstraling zal er met een beetje make-up altijd nog beter uitzien. Een vrouw met een slechte uitstraling zal er dankzij make-up toch een beetje mooier uitzie. Ik heb het dan alleen over het uiterlijke aspect.

Bovendien prijken in het lijstje droomvrouwen van de meeste mannen vaak vrouwen die ze nog nooit zonder make-up (en misschien zelfs nog nooit zonder Photoshop) gezien hebben. Denk aan de Scarlett Johanssons van de wereld. Ik heb er trouwens geen probleem mee dat deze dames zich meestal van hun beste kant laten zien. Dat probeer ik ook te doen.

En tot slot nog een bedenking bij deze stelling vanuit mijn persoonlijke ervaring. Wanneer ik zeg dat ik van make-up houd, zeggen mannen bijna altijd tegen mij:"Maar jij draagt geen make-up." Sorry heren, ik draag dan wel geen foundation, maar zonder concealer en een paar dikke lagen mascara zal je me niet vaak betrappen. Meestal komt daar ook nog eyeliner, oogschaduw, highlighter en blush bij. Niet écht de natuurlijke look ;-) maar blijkbaar staat voor mannen make-up gelijk aan dikke lagen foundation.

© a fashion girl
zonder...
Donkere cirkels en minder geprononceerde ogen.
Een zeldzame foto zonder make-up.


© a fashion girl
met...
Make- up zorgt voor meer contrast in mijn gezicht.
Ik draag hier enkel oogmake-up en blush.

Make-up verdoezelt de werkelijkheid. Het is bedriegelijk. Zonder make-up is eerlijker.
Het is waar, make-up maakt de werkelijkheid mooier. Maar wat is daar mis mee? En wat is het verschil met een man die een bepaalde jeans draagt omdat die flatterend is, of een hemd dat een buikje verdoezelt? Die werkelijkheid ontdekken wij ook pas later.

Ik kom zelden tot nooit buiten zonder make-up. Zelfs niet om even naar de bakker te gaan. Mijn gemaquilleerde zelf is hoe ik me aan de buitenwereld wil tonen. Is dat erg? Neen, want die buitenwereld die me enkel qua uiterlijk opgemaakt ziet, ziet ook mijn innerlijk met een laag make-up. Ook dat innerlijke krijgt immers vaak een opsmuklaagje.

Laat me mezelf verduidelijken: naast de uiterlijke make-up dragen de meeste mensen ook een laagje maquillage over hun karakter. Denk aan het begin van een relatie of een sollicitatie waarop je jezelf van je beste kant laat zien, en je mindere karaktereigenschappen verbergt. En ook bij bv. de bakker doe je dat. Zo ben ik heel ongeduldig maar toch zal ik bij de bakker braaf in de rij wachten en niet vervelend doen - innerlijke make-up dus. Mensen die me echt kennen, weten hoe ik ben zonder make-up, op mijn gezicht én in mijn karakter. En mannen: in een relatie zullen jullie me eerder zonder échte make-up op mijn gezicht zien dan dat jullie al mijn kleine karaktereigenschappen leren kennen...Eigenlijk is het masker dat je innerlijk draagt dus nog 'oneerlijker' dan de uiterlijke kunstmatige verbeteringen.

Een vrouw is dus misschien toch niet helemaal eerlijk zo 's morgens zonder make-up. In een prille relatie zal ze immers haar slechtere karaktereigenschappen nog wel wegstoppen, ook al is haar gezicht 'the naked truth'.

Waarom zeg ik dit  nu: gewoon om aan te tonen dat make-up niet erg is. Je echte zelf komt toch boven en het is niet erg om het leven wat mooier te maken. Het maakt het gewoon leuker. En er is niets mis mee om aan je innerlijk én je uiterlijk te werken, en je goede kanten al dan niet letterlijk in de verf te zetten. We doen dat allemaal.

© a fashion girl
Het is erg als je niet zonder make-up buitenkomt.
Waarom is dat erg? Rachel Zoe zegt:"Style is a way to say who you are without having to speak." Voor sommige vrouwen hoort make-up daar ook bij. Het is een deel van mijn persoonlijkheid, van hoe ik me wil presenteren aan de buitenwereld. Net zoals een die hard metalfan zich misschien niet goed voelt in een pak, voel ik me niet zo goed zonder make-up. Je moet jezelf kunnen zijn, daar is niets mis mee. Ja, ik vind me lelijker zonder make-up. Ik heb bv. donkere kringen onder mijn ogen (erfelijk) en ik verdoezel die graag. Ik veroordeel anderen ook niet op basis van of ze al dan niet make-up dragen of wat ze aanhebben. Iedereen moet zelf kiezen hoe hij of zij er wil uitzien - gehuld in Stella McCartney of in een jogging, met of zonder make-up... Alleen persoonlijke hygiëne is voor mij een echte must ;-).

Om even op het vorige puntje terug te komen: als je het zo bekijkt is make-up trouwens eerlijk. Het zegt waar je voor staat en wat je onder andere belangrijk vindt. Van klassieke tot uitbundige makeup of helemaal geen makeup...het onthult allemaal iets over je persoonlijkheid en dat belangrijke innerlijke.

© a fashion girl
Ik draag alleen niet-klassieke kleuren nagellak (niet vaak rood of roze)
Wat zegt dat over mij? :-)

By the way, de enige periode sinds mijn 16 dat ik zonder make-up buiten kwam, was na mijn laser-oogoperatie. Dan mag je gewoon even geen make-up dragen. Dat gemis werd ruim gecompenseerd door mijn verbeterde zicht maar ik was toch blij toen ik weer mascara opdeed. ;-)

Reacties

Populaire posts