24 Hour Catwalk op VIJFtv

Vorige dinsdag zond VIJFtv de eerste aflevering van 24 Hour Catwalk uit. Als fan van Project Runway was ik erg benieuwd naar deze nieuwe tv-show waarin ontwerpers het tegen elkaar opnemen.

Jammer genoeg kan 24 Hour Catwalk (24 HC) niet tippen aan Project Runway (PR). Ik zal er nog wel naar kijken wanneer het me uitkomt, maar ik ga er geen dvd's van bestellen zoals van Project Runway. Ik betwijfel trouwens of er van deze nieuwe tv-show überhaupt dvd's gemaakt zullen worden.

Het programmaconcept
Ik zal eerst kort het programmaconcept toelichten: vier ontwerpers nemen het eerst tegen elkaar op in een mini-uitdaging. Ze krijgen twee uur de tijd om een outfit te maken aan de hand van de inhoud uit een koffer. Ze moeten maar een deel van de outfit effectief naaien en mogen de rest op een paspop aanbrengen met spelden - nog geen catwalk te zien in dit deel van het programma. Daarna vallen er twee ontwerpers af. De twee overgebleven ontwerpers moeten in - juist, ja - 24 uur een minicollectie creëren van drie stuks, ook weer aan de hand van de inhoud uit een koffer. Ze krijgen een welomschreven opdracht. Daarna wordt er één winnaar gekozen. In de volgende aflevering start de wedstrijd opnieuw met vier nieuwe ontwerpers.

Presentatrice van dienst is Alexa Chung, fashion it-girl. De jury bestaat daarnaast uit modeontwerpster Cynthia Rowley, moderedacteur Derek Blasberg en publicist James LaForce.

Mijn mening op basis van de eerste aflevering
Aangezien ik geïnteresseerd ben in all things fashion en een grote Project Runway-fan ben, wilde ik dit programma niet missen. De eerste aflevering kon me echter niet overtuigen. Alexa Chung presenteerde het programma behoorlijk, maar ze mist de naturel van Heidi Klum.

Een groter probleem had ik echter met de strakke tijdslimieten en de manier waarop de deelnemende ontwerpers zich gedroegen. Om nog maar te zwijgen over de uiteindelijke gefabriceerde kledingstukken.

De strakke deadlines en de manier waarop deze in beeld gebracht werden, maakten me als kijker eerder zenuwachtig. Niet de bedoeling bij een ontspannend avondje tv. Bij PR zijn er ook wel deadlines, maar op de een of andere manier worden deze serener in beeld gebracht waardoor ikzelf niet meegesleept word in de stress.

De ontwerpers riepen - vooral tijdens de eerste opdracht - commentaren en beledigingen over en weer. Dit gebeurt soms ook bij PR, maar daar komt het minder gemaakt over. Bij 24 HC leek het een slecht ingestudeerd script. Reden daarvoor is waarschijnlijk dat de ontwerpers elkaar bij 24 HC echt niet kennen. Bij PR zijn de commentaren het resultaat van echte irritaties die ontstaan door een tijdje samen te leven en te werken.

Dat brengt me bij het volgende puntje: bij PR leer je de deelnemers echt kennen, ze keren immers elke aflevering terug. Je leert hun achtergrond, karakter en stijl kennen - weliswaar allemaal binnen de parameters van reality tv. Je bouwt een band op met de ontwerpers en voelt sympathie of antipathie voor hen. Bij 24 HC gaat het allemaal veel sneller, je leert de deelnemers minder goed kennen en voelt je dus minder betrokken. Toch is er ook een voordeel bij 24 HC: omdat er maar vier ontwerpers zijn, ken je heel snel hun namen en imago. Bij PR kan je in het begin geen namen onthouden omdat er simpelweg te veel ontwerpers zijn, de eerste afvallers van PR vergeet je dan ook snel.

De kwaliteit van de creaties is bij PR veel hoger dan bij 24 HC, het logische gevolg van strakkere tijdslimieten. De uiteindelijke collectie die je tijdens de finale van PR te zien krijgt, is ook veel persoonlijker en geeft de visie van de ontwerper weer, terwijl de mini-collectie bij 24 HC in het kader van een duidelijk omlijnde opdracht gecreëerd wordt. Omwille van de  24 uur-deadline is de kwaliteit ook heel wat minder.

Tot slot mis ik bij 24 HC een mentor à la Tim Gunn.

Conclusie
Ik ga zeker nog naar 24 Hour Catwalk kijken. Ik wil het programma nog een kans geven. Ik hoop dat de kwaliteit van de ontwerpen beter wordt en dat de stijlen van de ontwerpers zelf iets beter uit de verf gaan komen.

Ook blijf ik benieuwd welke outfits Alexa gaat dragen  - altijd interessant voor inspiratie.

Maar...Project Runway blijft mijn favoriete fashion programma! Alhoewel America's Next Top Model (ANTM) ook niet te versmaden is. Dus een oproep aan VIJFtv: nieuwe afleveringen van ANTM pretty please!

Praktisch
24 Hour Catwalk
VIJFtv
dinsdag om ongeveer 21.55 uur
vrijdag om ongeveer 19.55 uur (herhaling)

Reacties

Populaire posts