Expo XXML Marc Lagrange verlengd tot 15 januari 2012

details van foto's van Marc Lagrange door a fashion girl

Al twintig jaar lang wil Marc Lagrange met zijn foto's een eerbetoon brengen aan schoonheid.
Nog tot 15 januari 2012 wordt zijn beste werk van de afgelopen twintig jaar in de schijnwerpers geplaatst met een tentoonstelling en een boek: XXML- 20 Years Marc Lagrange. Op mijn blog licht ik slechts een tipje van de sluier op. Om de foto's in hun totaliteit te bewonderen, is een bezoek aan de expo een must.

details van foto's van Marc Lagrange door a fashion girl


Ik bezocht de expo afgelopen vrijdag. Rond 16.45 uur, terwijl het buiten al donker werd, stapte ik binnen in het statige herenhuis dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot 'Maison Lagrange'. Het was er redelijk rustig waardoor ik het gevoel kreeg alleen rond te dwalen in de mysterieuze sensuele wereld van de fotograaf. Het vallen van de avond versterkte het surreële gevoel dat het werk van Lagrange oproept. Een tip: bezoek de expo tijdens de avonduren voor een extra dimensie.


details van foto's van Marc Lagrange door a fashion girl


Marc Lagrange is vooral bekend door zijn zwart-witfoto's. Deze zijn dan ook ruim vertegenwoordigd. Maar ook zijn werk in kleur maakt deel uit van de tentoonstelling. Alle foto's hebben één kenmerk gemeen: sensualiteit. Soms is die subtiel af te leiden uit een blik, soms is het in-your-face naakt, dan weer is het enkel de suggestie van naaktheid zonder echt iets te tonen. Op de vierde verdieping van het herenhuis kunnen bezoekers een documentaire bekijken.

detail van foto van Marc Lagrange door a fashion girl

detail van foto van Marc Lagrange door a fashion girl"These photographs are interesting because they stimulate both the desire to understand the world of beauty and to escape it." Lagrange wil een wereld van schoonheid creëren. Hij toont chique en magische vrouwen - er is steeds iets dat de werkelijkheid overstijgt aan zijn foto's - die tegelijkertijd menselijk en fragiel zijn. Hij neemt de toeschouwers als het ware mee naar een droomwereld. De locatie van de expo sluit daar perfect bij aan. In het herenhuis waan je je in een vervlogen tijd van grandeur en luxe.

foto van Marc Lagrange door a fashion girl

foto van Marc Lagrange door a fashion girl
Ik herinner me deze foto uit een magazine dat ik las als tiener toen mijn mode-interesse zich begon te ontwikkelen.
Ik wist toen nog niet wie Marc Lagrange was, maar de fotoreportage maakte een sterke indruk op me.
Het was een aangename verrassing deze foto tijdens de expo te herontdekken

foto: a fashion girl
De documentaire op de vierde verdieping


Ter gelegenheid van de retrospectieve XXML, stelden Marc Lagrange en Essentiel een unieke samenwerking voor: een limited edition reeks van vier T-shirts. Meer info vind je in mijn vorige blogpost. De T-shirts kan je op de expo kopen - in de Essentiel-winkels in Antwerpen zijn ze al uitverkocht - maar wees er snel bij want ze verkopen héél vlot. Op de expo kan je ook een boek kopen met alle foto's van de expo (en nog andere), postkaarten, posters en een kalender: leuke geschenktips voor de feestdagen.Expo XXML – 20 Years Marc Lagrange
Maison Lagrange, Quellinstraat 38, 2018 Antwerpen
van 19 november 2011 tot en met 15 januari 2012
van woensdag tot zondag, van 11 tot 18 uur
nocturne op 16/12/2011 en 13/01/2012: van 11 tot 21 uur
toegangsprijs: 6 euro
www.lagrange.be

Reacties

Populaire posts