And the winning colour is...

Maandag vroeg ik jullie welke kleur jullie het mooist vonden bij mij (http://www.afashiongirl.be/2011/10/patrizia-pepe-in-antwerpen-in-een-nieuw.html). Volgens de kleurenleer is er immers en duidelijk antwoord. En wat blijkt: de theoretisch 'juiste' kleur, namelijk PETROLBLAUW, kreeg de meeste stemmen (acht).


foto: a fashion girl

Oranje, een kleur die me volgens de kleurenleer absoluut niet staat, kreeg echter ook vier stemmen en haalde dus toch 33%. Bovendien vind ook ikzelf ook het oranje jurkje best ok bij mij - alhoewel blauw mijn persoonlijke voorkeur heeft.

Conclusie: kleurenleer is heel interessant, maar persoonlijke smaak speelt ook mee. Bovendien zijn kleuren die je volgens de theorie echt niet staan, niet altijd afzichtelijk. Sommige zijn best nog ok. Andere theoretisch foute kleuren kunnen dan weer echt niet. In okergeel zie ik er bv. ziek uit. Sommige mensen zweren bij de 'juiste' kleuren, maar op basis van dit experiment kies ik toch voor wat soepelheid.

Natuurlijk zijn foto's niet de realiteit en speelt ook de belichting enzovoort een rol. Zo is er meer schaduw op mijn gezicht op de foto met het blauwe jurkje waardoor het effect van het blauw - dat mijn huid stralender maakt - wat teniet wordt gedaan.

De theorie - kleurenleer
Ik ben een zomertype. Dat betekent dat ik het mooiste sta met koele, lichte en gedempte (dus vergrijsde) kleuren zoals taupe, vuilroze, grijs, blauw...

In principe kan elke kleur voorkomen bij elk seizoenstype, maar dan in een andere nuance, bv. felgroen bij een lentetype, muntgroen bij een zomertype, kaki bij een herfstype en hulstgroen bij een wintertype. Oranje komt echter absoluut niet voor in het kleurenpalet van het zomertype, in geen enkele tint.

Petrolblauw is eigenlijk een hefstkleur maar het is één van de kleuren waar bijna iedereen mee staat. Zomertypes staan sowieso mooi met blauw (een koele kleur). Vandaar dat petrolblauw in dit geval de juiste kleur is voor mij.

Kleuren die in principe iedereen staan zijn: eierschaalwit (ecru), kiezelsteengrijs (taupe), violetblauw, petrolblauw, middenpaars, marineblauw, zeegroen, korenbloemblauw, turkoois en zacht antraciet.

Reacties

Populaire berichten