Tim Van Steenbergen speelt met licht en schaduw voor Delta Light®

foto - copyright: Tomas Vandecasteele

'Metronome’, de nieuwe lichtcreatie van Delta Light® is geïnspireerd door mode. Niemand minder dan de Antwerpse designer Tim Van Steenbergen ontwierp de pendellamp. Steeds vaker vinden er kruisbestuivingen plaats tussen verschillende sectoren - eens te meer met succes, zo blijkt na de voorstelling op 27 oktober. Meer dan 500 gasten zagen ‘Metronome’ op de catwalk schitteren in de voormalige kloosterkerk Amuz in Antwerpen. Tegelijkertijd werd ook de nieuwe zomercollectie van Tim letterlijk belicht.


Het verhaal van Metronome
Tim vertrok van de klassieker 'Husk' en liet zijn creativiteit de vrije loop. Uiteindelijk resulteerde dit in een volledig nieuwe creatie. Veeleer dan een lichtobject te creëren, wilde Van Steenbergen terugkeren naar het product, de essentie, de waarden en de inhoud. Hij begon aan de zoektocht naar schoonheid en esthetiek die hem ook in zijn andere creaties zo typeert. Het moest iets strak en to the point worden. Lichtsfeer, gegoten in een modern object.


foto: a fashion girl
Het vertrekpunt: het model Husk.
foto: Delta Light®
Het resultaat: het model Metronome.


Tim Van Steenbergen vertelt: “Dankzij mijn shows en mijn werk voor het theater, begrijp ik maar al te
goed hoe belangrijk de juiste verlichting is. Licht kan maken… of kraken. Doordat Delta Light® net
als ik staat voor tijdloze ontwerpen en kwalitatief vakmanschap, konden we samen een
lichtobject creëren met meerwaarde.”foto: a fashion girl


Het ontwerpen van een lichtobject was voor Tim een nieuwe ervaring. Normaal werkt hij steeds rond het lichaam. Nu moest hij nadenken over hoe een ontwerp werkt in een omgeving in plaats van op het lichaam. De samenwerking was ook op andere vlakken nieuw. "Normaal gezien creëer ik twee collecties per jaar. Dat is toch steeds werken onder een behoorlijke tijdsdruk. Voor het project met Delta Light® kon ik meer mijn tijd nemen, moest ik mezelf niet zo haasten," zegt Tim.

Hij begon het object letterlijk open te knippen in verschillende panelen en liet zo het licht naar buiten komen. Dat deed hij in een donkere ruimte zodat hij kon spelen met het licht.

Persoonlijkheid is een belangrijk element voor Tim: "Je kan de panelen zelf bewegen. Je kan ze openen en sluiten en zo van het ontwerp iets heel persoonlijks maken. Zo heb je als het ware je eigen unieke stuk. Dat is ook iets wat ik in mijn kledingcollecties doe."


foto: Delta Light®

Terwijl hij aan de Metronome werkte, creëerde Tim ook zijn nieuwste zomercollectie voor 2012. Hij vertelt dat beide projecten door elkaar beïnvloed werden. Ook in zijn zomercollectie werkt hij met veel splitten en panelen, hij laat het lichaam als het ware naar buiten treden.foto: Delta Light®

foto: Delta Light®

foto: Delta Light®


foto: Delta Light®

foto: Delta Light®

"Als ontwerper ben je steeds afhankelijk van het licht," vertelt Tim, "Op foto's, in het theater, in de opera,...telkens bepaalt het licht hoe mijn kledingontwerpen overkomen. Licht roept immers een bepaalde atmosfeer op en is dus zeer belangrijk voor een ontwerper. Nu had ik de mogelijkheid om onafhankelijk mijn eigen licht te creëren - een heel leuke ervaring."

Tim Van Steenbergen houdt van samenwerkingen tussen mode en andere sectoren. Zo werkt hij samen met schoenenmerk Ambiorix, brillenmerk theo en ontwerpt hij voor zowel theater als opera.


Delta Light® over de samenwerking
Paul Ameloot, zaakvoerder en designer van Delta Light®, licht toe: “We hadden zin om de grenzen van onze creativiteit af te tasten. Binnen onze eigen sector, maar ook door op zoek te gaan naar
raakvlakken met andere trendsettende sectoren. Brainstormen met creatievelingen uit diverse
sectoren, culturen en werelden is immers enorm verfrissend. En waarom zouden we het te ver
zoeken? De mode is een van de meest creatieve sectoren in België. Een sector met een enorme
uitstraling, nationaal én internationaal. In België loopt heel wat talent rond, dus zochten we in
eerste instantie dicht bij huis.”

foto: Delta Light®

Praktisch
• De pendellamp van Tim Van Steenbergen bestaat in drie versies: Metronome XXL (uitvoering op
maat) en twee kleinere varianten (Metronome met en zonder bovenstuk van model HUSK).
• Er zijn vier uitvoeringen van Metronome (in aluminium): wit, zwart, rood en een combinatie met
kurk.
• Verkrijgbaar vanaf 2012 - verkoopadressen via www.deltalight.com.
•  www.timvansteenbergen.com


De presentatie
Op de voorstelling op 27 oktober stond alles in het teken van licht. De hapjes waren verpakt in een blikje met Metronome-afbeelding en in de Grand Marnier-cocktails dreven lichtgevende ijsblokjes rond.

foto: a fashion girl

foto: a fashion girl
Een filmpje van de presentatie kan je hier bekijken: http://vimeo.com/31253394

Reacties

Populaire posts