WWW: Walters Wondere Wereld

30 jaar Walter Van Beirendonck vatten in één expo, dat was het ambitieuze plan van het Antwerpse ModeMuseum (MoMu). Na meer dan een uur te hebben rondgedwaald in een kleurrijke maatschappijkritische sprookjeswereld moet ik zeggen dat het opzet geslaagd is.

Ik had het heel moeilijk om een keuze te maken welke foto's ik in mijn post zou tonen: zó veel is er te zien. Hieronder vind je alvast een impressie van de uitgebreide tentoonstelling.


foto: Jean Baptiste Mondino


Dream The World Awake
Dat is de naam die Walter Van Beirendonck zelf bedacht voor de tentoonstelling. Wanneer je door de tentoonstelling wandelt, waan je je inderdaad in een droomwereld dankzij Walters oneindige fantasie. Maar wie beter kijkt, wordt wakker geschud. De oplettende toeschouwer wordt immers geconfronteerd met de realiteit die - soms subtiel, soms choquerend - naar boven komt in de creaties. Van Beirendonck schuwt thema's zoals aids, ecologie en massaconsumptie niet. Maar hoe gruwelijk of moeilijk de problematiek ook is, toch is de boodschap in wezen altijd postief. De ontwerper gelooft in vooruitgang en verandering.

Een tip: lees zeker de brochure die je krijgt wanneer je de tentoonstelling bezoekt. Wanneer je de achtergrond kent, spreken Walters creaties des te meer tot de verbeelding.
foto: a fashion girl
de ingang van de tentoonstelling


Larger than life
Wanneer je binnengaat, loop je Walter Van Beirendonck letterlijk tegen het lijf - of beter: tegen het uitvergrote hoofd. Daarna begroeten tientallen kleurrijke naakte Walter-figuurtjes je, alvorens je wordt ondergedompeld in een wonderlijk sprookjesbos met Walters creaties.  Naast het bos met mannequins bevindt zich Walters Wonderwall: een 60 meter lange collage van beelden, slogans, objecten en video's. De muur geeft een inkijk in hoe een modeontwerper werkt en hoe collecties ontstaan.


foto: a fashion girl


foto: a fashion girl
het 'sprookjesbos'

foto: a fashion girl
Walters Wonderwaal

foto: a fashion girl
Walters WonderwallHet begin: Ziggy Stardust en hoge hakken
Op de Wonderwall zien we ook Ziggy Stardust, een alter ego van David Bowie. Door hem is Walter geïnteresseerd geraakt in de mode. Hij was enorm geboeid door het feit hoe kleding en make-up iemand kunnen traformeren. Van Beirendonck wil trouwens heel graag eens met David Bowie op stap gaan.

Voor zijn toegangsexamen aan de afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (beter gekend als de Modeacademie) droeg Walter Van Beirendonck hakken van 10 cm, een opvallende verschijning dus. Hij werd echter niet meteen toegelaten - de toenmalige directrice was meer Chanel-minded. Je kan je wel indenken welke indruk hij maakte. Na een voorbereidend jaar werd Van Beirendonck echter wel toegelaten en nu is hij zelf afdelingshoofd Mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.


foto: a fashion girl
een jurk uit Walters afstudeercollectie aan de Antwerpse Modeacademie - 1980
Op de mouwen zien we insectenmotieven, wat ook in zijn latere werk terugkomt.foto:  a fashion girl
Walter nu


Van paddenstoelen en sprookjes over aliens tot rubber en korsetten
De tentoonstelling is opgedeeld in zes thema's: Fairytales, Alien Spirits, Techno Crafts, Alternations, Rituals en Actions/Reactions. Daarnaast kan je er originele kostuums van de U2 PopMart tour ontdekken en is er een reconstructie van Walter Van Beirendoncks atelier inclusief uitgebreide speelgoedcollectie. Ook is er een foto- en video-installatie van Nick Knight - http://showstudio.com/project/dream_the_world_awake.


foto: a fashion girl


Fairytales
Walter wil een verhaal vertellen, hij geeft met zijn werk gestalte aan het goede en het kwade. Bij Van Beirendonck hebben lieflijke taferelen steeds een schaduwzijde, die in zekere mate een schok kan veroorzaken bij de kijker. Zo krijgt een schattige - en in realiteit steeds genderloze - knuffelbeer een kleine fallus.


foto: a fashion girl
Bad Baby Boys - H/W 1986-87


Hier zien we ook een 'kabouter' op een paddenstoel. Toen Walter Van Beirendonck voor de eerste keer bestellingen opnam in Parijs viel dat meteen op, hij deed dat namelijk ook gekleed als kabouter zittend op een paddenstoel.


foto: a fashion girl
Let's Tell A Fairytale - L/Z 1987Alien Spirits
De ontwerper heeft een voorliefde voor sciencefiction, de toekomst, het bovennatuurlijke en spiritualiteit. De aliens van Van Beirendonck bekijken de aardse realiteit op een andere manier en interpreteren onze gewoonten volslagen verkeerd. Zo draagt een alien een pruik van graszoden in plaats van een bloem achter het oor. Op de mouwen van haar jurk zie je een print van badkamertegels. Zo nodigt de ontwerper het publiek uit om op een onbevangen en onbevooroordeelde manier naar de wereld te kijken. Zei Magritte ooit al niet "Ceci n'est pas une pipe"...foto: a fashion girl
Welcome Little Stranger (E.T.) - L/Z 1997Techno Crafts
Technologie en techniek of ambacht vormen het derde thema. Van Beirendonck gebruikt vaak hoogtechnologische stoffen, licht- en geluidseffecten in de kleding...foto: a fashion girl
Read My Skin - L/Z 2011
Katoenen jas en short in ajour borduurwerk met slogans, lederen harnas en imitatieparels.
Door de gaatjes van het ajour borduurwerk kan de huid eronder letterlijk gelezen worden.


foto: a fashion girl
Welcome Little Stranger (UFO) - L/Z 1997Alternations
Hier stelt de ontwerper in vraag hoe wij denken over schoonheid en gaat hij op zoek naar alternatieve lichaamsbeelden.foto: a fashion girlµ
Paradise Pleasure Productions - H/W 1995 - 96


Rituals
Rituals gaat dieper in op Van Beirendoncks fascinatie voor rituelen, gaande van etnische initiatierituelen tot fetisjisme en sm. In tal van collecties gebruikt hij bv. rubber. Door dit materiaal te gebruiken wil hij ook safe sex en een ecologische gedachte uitdrukken. "Voor mij was het rubberen pak een soort basiskleding, een beschermende laag tegen de agressie van de elementen van buitenaf."


foto: a fashion girl
Bad Baby Boys - H/W 1986 - 87
Welcome Little Stranger (M.I.B - Men In Black)  - L/Z 1997Actions/Reactions
Hier ligt de focus op de controversiële thema's en maatschappelijke statements in Van Beirendoncks oeuvre. Mode is fun, maar hij wil het publiek zo nu en dan ook een geweten schoppen. Thema's zoals aids, kapitalisme, het boerkadebat...komen in zijn werk aan bod.


foto: a fashion girl
Take a W-Ride - H/W 2010 - 11
jurk, geïnspireerd op 18de-eeuwe robe à la française, met katoenen crinoline in de vorm van een raket


Walter@Work
Op de tentoonstelling zie je ook een reconstructie van het atelier van de ontwerper met zijn uitgebreide eigen speelgoedcollectie.


foto: a fashion girl

foto: a fashion girl


U2 PopMart Tour
In 1997 ontwierp Walter Van Beirendonck de kostuums voor de PopMart tour van U2. Hij creëerde voor de bandleden personages zoals Bono Man, Muscle Man, Lopsided Man, Hitman en Electric Cowboy - geïnspireerd op Action Man-figuren.

Op de expo staan drie originele kostuums. De Godzilla-poten van de outfit werden nooit gedragen door Bono omwille van praktische redenen. Maar Bono koestert ze wel, ze hebben een speciaal plaatsje in zijn kleerkast.


foto: a fashion girl
BONO MAN
de broek is eigenlijk zwart maar reflecteert het licht


Een leuke anekdote die aantoont dat Walters unieke stijl niet overal begrepen wordt: op het feestje na de start van de PopMart tour in Las Vegas droeg Walter een oranje overall. Een Amerikaan stapte op hem af en vroeg "Did you just get released from jail?"

De expositie in het MoMu: een uitdaging van formaat
Voor het MoMu was het organiseren van de expo geen eenvoudige opdracht. Allereerst moesten ze een keuze maken uit het zeer omvangrijke oeuvre van de ontwerper. Er werd beslist vooral te focussen op Walters eigen werk en niet op de talrijke samenwerkingen.

Maar daarna kwam een even grote uitdaging. 90% van de kleding die getoond wordt, is mannenkleding: dat is een nieuw verhaal voor het MoMu. De silhouetten worden allemaal getoond inclusief accessoires en schoenen, en het was niet eenvoudig om de standaard-mannequins aan te kleden. Probeer een mannelijke pop maar eens hoge hakken aan te doen!


foto: a fashion girl


Praktisch
Walter Van Beirendonck - Dream The World Awake
van 14 september 2011 tot en met 19 februari 2012
MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen - Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen
tickets: 8 euro | 6 euro | 1 euro (-26)
De tentoonstellingscatalogus wordt uitgegeven in samenwerking met Lannoo (NL) en ACC (ENG), hardcover, 240 pagina’s. Bovendien heeft de catalogus een verwisselbare cover, je hebt keuze uit drie afbeeldingen van Walter.

Bezoek zeker de speciaal gecreëerde website http://waltervanbeirendonck.momu.be/


foto: a fashion girl
Ook de Walter-koekjes zijn te koop in het MoMu.
En ze zijn héél lekker!

Thanks to
Een bedankje aan David voor de uitnodiging en aan Katleen voor de superinteressante rondleiding.

Reacties

Populaire posts