Marina Yee for aristide: Fusion, fun and beauty

De meesten kennen Marina Yee als een van de Antwerpse Zes. De creatieve interesses van de kunstenares en ex-modeontwerpster reiken echter veel verder dan enkel mode. Getuige daarvan haar samenwerking met het Belgische bedrijf aristide voor een interieurstoffenlijn. Met deze collectie willen Marina en aristide kunst en wonen dichter bij elkaar brengen. Zo komt kunst ook dichter bij het grote publiek.


foto: Marina Yee for aristide
indigo
photography by Pieter Huybrechts


Marina Yee
foto: Marina Yee for aristide
photography by Luc Vleugels
De samenwerking is een concept geworden dat bestaat uit negen nieuwe aristide collecties - onderverdeeld in vier thema's - ontworpen door Marina Yee. De collecties zijn te koop bij interieurwinkels en ook bij de concepstore Clinic in Antwerpen. www.aritex.be

Ik ontmoette Marina vorige week, het is een gepassioneerde vrouw met een positieve creatieve visie op de wereld.

Waar haalde je je inspiratie voor de stoffencollecties?
Goh, ik vertrok van de toepasbaarheid. Alles wat ik ontworp, moest ook echt kunnen gebruikt worden in een interieur. Dit is geen galerijwerk. Ik vroeg me af hoe mensen leven, welke kanten er aan hun persoonlijkheid zijn. En dat werkte ik uit in vier thema's.

Welke thema's zijn dat dan?
Enerzijds heb je het mannelijke, het avontuurlijke. Dat vertaalde zich in het ontwerp Manhattan, dit is hoekiger en straalt een jazzy sfeer uit.

foto: Marina Yee for aristide
Manhattan
photography by Pieter Huybrechts

foto: a fashion girl


Daarnaast heb je het vrouwelijke. Dat leidde tot het themaWhite Light. Dit staat voor de elegante en lichtvoetige vrouw die in mij zit.

foto: Marina Yee for aristide
White light
photography by Pieter Huybrechts

foto: a fashion girlDan heb je de rebel, de adolescent. Het indigo-thema roept die associatie met een vrijbuiter op. Het schept een studentengevoel.

foto: a fashion girl
Het interieur werd aangekleed met persoonlijke touches.
Zo zijn het jeansvestje en de ladder van Marina zelf.

foto: a fashion girl

Ten slotte heb je dan nog Alice, dat staat voor het dromerige kleine meisje - Alice in Wonderland als het ware. Het gevoel dat je kan dromen en dat alles mogelijk is, staat hier centraal.

foto: Marina Yee for aristide
Alice
photography by Pieter Huybrechts


De vier thema's zijn de vier leden binnen een gezin, maar ook de archetypes en persoonlijkheidsaspecten in elk van ons. Ze zijn heel verschillend maar kunnen toch een geheel vormen binnen één huis. De kleuren creëren ook bepaalde energievelden. Ik vind het belangrijk dat mensen iets kunnen kiezen dat bij hen past. Daarom heb ik me niet beperkt tot één thema.

Welk thema spreekt jezelf het meest aan?
Dat is indigo, daar heb ik het meeste voeling mee. Het past bij de kunstenaar in mij. Ikzelf heb altijd foto's van kunstenaarsinterieurs bijgehouden, bv. van Jackson Pollock en Stella McCartney - voor mij is kunst heel breed. Ik vind het boeiend, het interieur is ook deels de persoonlijke inspiratiebron van de kunstenaar.

foto: a fashion girl

foto: a fashion girl

Dit interieur toont ook aan dat niet alles duur hoeft te zijn. Het geheel wordt aangekleed met kratten en spulletjes die je heel goedkoop kan vinden. Alles wordt gemixt. Kunst, mode...het moet toegankelijk zijn.

Heeft de kleur indigo een speciale betekenis voor jou?
Indigo is oorspronkelijk de naam van een plant die kleur geeft. Het meest gedragen kledingstuk ooit, de jeans, dankt er haar kleur aan. Dus er is die link met mode.

foto: a fashion girl
indigoplant


Maar indigo heeft voor mij nog veel meer betekenissen. Zo heb ik ooit een tearoom gehad met die naam. En de term wordt ook gebruikt voor nieuwetijdskinderen die heel gevoelig zijn voor indrukken en signalen uit hun omgeving, de zogenaamde indigokinderen.

De kleur heeft heel veel betekenissen. Voor mij persoonlijk is indigo ook het nieuwe zwart. Ik houd erg van zwart, maar indigo is minder somber.

Vind je een positieve boodschap belangrijk?
Ja, er is hoop en fun! In alles wat ik doe zit een filosofie. Ik geloof in de mogelijkheden van de mensen. Als alle creatieve mensen samenkomen, lukt het.

Om de ruimtes aan te kleden voor de presentatie van de stoffenlijn, werkte ik ook samen met verschillende mensen. Voor de decoratie werkte ik onder andere samen met Luc Vleugels. Kunstwerken worden getoond naast persoonlijke bezittingen en goedkopere elementen (paletten, tafeltjes van de rommelmarkt...)


foto: a fashion girl
Het schilderjasje is van Marina.


In de stoffen werk je vaak met dégradé. Heeft dat een speciale reden?
Dégradé staat voor mij voor de tijd die komt en gaat, voor een cyclus. Het geeft mijn visie weer op de wereld. Er is altijd hoop.

foto: a fashion girl


Dat doet me een beetje denken aan die andere ontwerper van de Antwerpse Zes, Walter Van Beirendonck. Ook hij wil een boodschap brengen en gelooft in het positieve.
Inderdaad, en hij werkt ook veel met kleur. Maar ik zit nu in een ander ritme. Ik geef les en werk aan kunstprojecten. Dat is flexibeler, ik hoef geen twee collecties per jaar te ontwerpen.

Wat ga je in de toekomst nog doen?
Hopelijk nog heel veel verschillende dingen! Ik wil me niet beperken. Fusion, fun and beauty: dat is wat ik wil brengen.


foto:  a fashion girl
enkele stalen stof

Reacties

Populaire posts