Dream The World Awake met Walter Van Beirendonck in het MoMu

foto: Jean Baptiste Mondino


Half september pakt het ModeMuseum in Antwerpen weer uit met een nieuwe tentoonstelling. Het wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling van modeontwerper Walter Van Beirendonck. Een sfeerverslag van de expo zelf vind je hier: http://www.afashiongirl.be/2011/09/www-walters-wondere-wereld.html . Hieronder vind je een algemene uitleg.

Walter Van Beirendonck bouwde de afgelopen drie decennia een indrukwekkende internationale carrière uit. Hij geldt als het buitenbeentje van de Antwerpse mode en werd vooral bekend omwille van zijn kleurrijke collecties, zijn spectaculaire defilés in Parijs in de jaren 90 onder het W.&L.T. label en de maatschappijkritische thema’s die hij in zijn ontwerpen aansnijdt. In zijn werk combineert hij de meest uiteenlopende inspiratiebronnen, gaande van technologie, kunst, popcultuur tot etnografie.


Walter Van Beirendonck S/S 1989, King Kong Kooks
foto: Ronald Stoops
illustratie: Jan BosschaertDe tentoonstelling geeft naast een selectie van de meest bijzondere silhouetten uit Van Beirendoncks collecties een overzicht van zijn leefwereld, inspiratiebronnen en projecten. Aan de hand van verschillende thema’s wordt dieper ingegaan op het verhalende karakter van zijn oeuvre, zijn fascinatie voor etnografie, spiritualisme en het bovennatuurlijke, rituelen, sciencefiction en technologie. Bezoekers ontdekken hoe Van Beirendonck de grenzen van de schoonheid aftast, zijn eigen invulling geeft aan door de maatschappij opgelegde denkbeelden met betrekking tot bijvoorbeeld gender en seksualiteit en hoe hij actuele thema’s als ecologie, aids of massaconsumptie verwerkt in zijn collecties en presentaties.


Walter Van Beirendonck A/W 2011–12, Hand on Heart
foto: Ronald StoopsOok de diverse projecten waaraan Van Beirendonck naast de catwalk werkte, komen aan bod. Bijzondere aandacht gaat naar de kostuums die hij in 1997 ontwierp voor U2’s PopMart Tour.
Speciaal voor de tentoonstelling werkte Van Beirendonck, samen met modefotograaf Nick Knight/SHOWstudio.com, stylist Simon Foxton en het Britse mannenmodeblad GQ Style, een nieuw foto- en videoproject uit.


Dazed & Confused, August 2010 ‘The Joy of Six’
foto: Scott Trindle
styling: Robbie Spencer


Praktisch
Walter Van Beirendonck - Dream The World Awake
van 14 september 2011 tot en met 19 februari 2012
MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen - Nationalestraat 28 - 2000 Antwerpen
tickets: 8 euro | 6 euro | 1 euro (-26)
De tentoonstellingscatalogus wordt uitgegeven in samenwerking met Lannoo (NL) en ACC (ENG), hardcover, 240 pagina’s.
www.momu.beWalterman
design: Paul Boudens

Reacties

  1. a must see !!

    have you seen my latest look?
    http://v-fashionwise.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts