Veronique Branquinho voor Marie Jo l'Aventure

Ik ben een fan van de lingerie van Marie Jo en van (Belgische) mode. Daarom ben ik erg blij dat Marie Jo
- net zoals vorig jaar - een capsulecollectie uitbrengt in samenwerking met een gastdesigner. Vorig jaar viel de keuze op het ontwerpersduo A.F. Vandevorst. Dit jaar werd Veronique Branquinho gevraagd om een collectie te creëren die deel uitmaakt van de wintercollectie 2011-12 van Marie Jo L’Aventure. De collectie is verkrijgbaar vanaf midden september 2011.


foto: 'Veronique Branquinho for Marie Jo L’Aventure'

Luxe in een retro jasje
'Veronique Branquinho for Marie Jo L’Aventure' baadt in een sfeer van de jaren vijftig en is doordrongen van een couturegevoel, zowel wat de materialen als wat de vormgeving betreft.

Doorkijkjes van tule, grosgrain en plissés stralen pure luxe uit. De body heeft een diepe, afgeronde ruguitsnijding die doet denken aan weelderige avondjurken. Samen met de 'demi-corps' beha, de hoge tailleslip en de serre-taille vormen ze de blikvangers van de collectie.

'Veronique Branquinho for Marie Jo L’Aventure'

Kosten noch moeite werden gespaard om de creatieve ideeën van Veronique Branquinho vorm te geven in materialen die luxe met comfort verzoenen. Zo liet Marie Jo L’Aventure een soepel en huidvriendelijk materiaal voor schouderbandjes ontwikkelen met dezelfde look als grosgrain, een eerder rigide materiaal dat in de haute couture gebruikt wordt. Ook de look and feel van satijnzijde werd geëvenaard met een microvezel die eruitziet als een satin duchesse.


Onyx en smaragd
De collectie 'Veronique Branquinho for Marie Jo L’Aventure' wordt uitgebracht in een mysterieus smaragdgroen en een tijdloos onyx (zwart), twee edelsteenkleuren die het couturegevoel nog versterken.
De lijn omvat volgende modellen : een balconnet met een 'demi-corps', een serre-taille, een body, een hoge tailleslip, een balconnet, een moussebeha, een rio, een string en een heupslipje. 

'Veronique Branquinho for Marie Jo L’Aventure'

Van schilderkunst naar lingerie
Als basis voor haar collectie vertrok Veronique Branquinho vanuit het vrouwbeeld dat oude meesters zoals Cranach, Giorgione, Raphael en Dürer voor ogen hadden. Dit beeld wijkt vaak af van het huidige slanke, perfecte schoonheidsideaal maar straalt toch pure sensualiteit uit. Ze maakte haar keuze uit haar favoriete Eva’s en Venussen van grote meesters, liet reproducties maken en overschilderde de lichamen van de naakten met lingerie uit haar collectie. Ook de kleuren, smaragdgroen en onyx, zijn geïnspireerd op het kleurenpalet van deze meesters.


schilderij 'Sleeping Venus' door Giorgione (lucht en landschap later afgewerkt door Titiaan)
bewerkt door Veronique Branquinho
Meer info over het schilderij: http://en.wikipedia.org/wiki/Sleeping_Venus_(Giorgione)

Vrouwelijkheid is universeel en van alle tijden en heeft me altijd geïnspireerd. Het is een terugkerend thema in mijn werk. Als ik die naakten van de oude meesters zie, vind ik die niet zo erg verschillen van de vrouwen van nu en vraag ik mij af hoe ze er – vandaag – uit zouden zien in lingerie”, zegt Veronique Branquinho. “Daarom heb ik ze aangekleed. Het was sinds mijn tijd aan de academie geleden dat ik nog met olieverf gewerkt heb, het was een herontdekking. Terwijl ik aan het schilderen was, kwam ik tot de vaststelling dat de sfeer van de collectie en die van de schilderijen wonderwel bij elkaar pasten.”

De werken zullen in de inkomhal van het MoMu - Modemuseum Antwerpen, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen - te zien zijn van 4 oktober tot en met 16 oktober 2011 (http://www.momu.be/). Daarna zullen de werken geveild worden door het veilinghuis 'Bernaerts Veilingen'. De opbrengst wordt integraal geschonken aan de Stichting Pink Ribbon. Zij zetten zich als non-profitorganisatie in voor vrouwen met borstkanker.

schilderij Lucretia door Cranach
bewerkt door Veronique Branquinho

Veronique Branquinho over de samenwerking met Marie Jo L'Aventure: "Lingerie heeft mij altijd getriggerd, maar ik heb nooit een lingeriecollectie uitgebracht omdat lingerie een vak apart is. Om als ontwerper een lingerielijn uit te brengen, heb je een sterke partner nodig die je creatieve ideeën omzet in comfortabele materialen en perfecte pasvormen. Toen Marie Jo L’Aventure mij gecontacteerd heeft voor dit project, heb ik niet getwijfeld. Ik vind het een boeiende ervaring om met een Belgisch merk zoals Marie Jo L’Aventure te kunnen samenwerken. Achter het merk staat een dynamisch bedrijf met een rijke geschiedenis en een uitstekende internationale reputatie. Ik kon mij ook perfect terugvinden in het DNA van Marie Jo L’Aventure dat staat voor een 'urban woman' met een voorliefde voor gestileerd design. Zelf hou ik het ook graag uitgepuurd. Ik hou van een moderne vrouwelijkheid die ontdaan is van frullen en van zoete romantiek en toch luxueus is, zonder opzichtig te zijn."

foto Veronique Branquinho door (c) Marleen Daniëls

Reacties

Populaire posts