Kristiansand New York, een nieuw en origineel mannenparfum

De beurs Eccentric in Knokke was vorige week the place to be. Luxe en lifestyle stonden er centraal. Ook werd er - in première voor België - een nieuw mannenparfum voorgesteld. De geur Kristiansand New York combineert de rust van Noorwegen met het eigentijdse van New York en brengt zo een verrassend parfum. Zelf zeggen de bedenkers van het parfum, Britt Hovde Ross en Elisabeth Steen, dat wild en stijlvol/natuur en klasse elkaar ontmoeten in de geur.

foto: http://v-fashionwise.blogspot.com/
 Britt Hovde Ross (van Kristiansand), Valerie (v-fashionwise.blogspot.com), ikzelf, Elisabeth Steen (van Kristiansand) en  Laura (vivaglamx3.be).

Kristiansand New York werd bedacht door twee Noren, Britt Hovde Ross en Elisabeth Steen. Ze onmoetten elkaar in New York en ontdekten dat ze beiden gefascineerd waren door parfums. De lancering van een eigen geur kon dan ook niet uitblijven. Ze kozen voor een mannenparfum omdat er maar weinig te koop waren die ze echt fantastisch vonden. De geur wilden ze zo sexy mogelijk maken. Het ideale sexy model voor de campagne hadden ze al in gedachten, dat was het eerste waarover ze beslisten - ik moet zeggen: een goede keuze! Twee steden vormden de uiteindelijke inspiratiebron: New York en Kristiansand, een Noorse kuststad.foto: Kristiansand

Op de beurs hadden we interview met de twee meisjes.

De naam Kristiansand klinkt erg bekend, ook al is het de lancering van het merk. Hoe hebben jullie deze bedacht?
Kristiansand is de naam van een kustplaatsje in Noorwegen, de naam komt eigenlijk van koning Kristian die lang geleden zijn rijk stichtte op een plaats met veel zand. Britt is er ook van afkomstig. We houden allebei erg veel van New York, maar ook van de rust van ons thuisland, dat wilden we tot uiting laten komen in onze geur, vandaar Kristiansand New York. Die link met Noorwegen komt ook naar voor in het lettertype. Ook klinkt de naam Kristiansand goed - it has a nice ring to it. Hoewel het een stadje is, klinkt het als een eigennaam en doet de naam heel fashionable aan. Er zijn heel wat 'Kristians' in de mode denk maar aan Christian Dior, Christian Lacroix, Christian Louboutin...

Jullie zijn echt met zijn twee gestart, hoe lukt zoiets groots als de lancering van een eigen parfum dan?
We omringen ons met mensen die ons kunnen helpen, en bouwden een klein team uit. Het volgende wat we willen is een 'company dog' (lachen). We creëren zelf een netwerk waardoor we mensen ontmoeten in andere sectoren (sieraden, mode...) en leren meer en meer mensen kennen. Zo onmoetten we bijvoorbeeld de juweelontwerpster Camilla Prytz. We trokken ook onze stoute schoenen aan en klopten aan bij grote bedrijven zoals Drom Fragrances, met wie we samen het parfum hebben ontwikkeld. Wie niet waagt, niet wint! Ook kregen we veel steun uit Noorwegen. In Amerika heb je honderden mensen die een parfum lanceren, wij zijn echter nog maar de tweede in Noorwegen die een eigen parfum lanceerden. Daarop zijn de Noren heel trots. We weten niet of er Belgen zijn met een eigen parfum, maar buiten Amerika is de lancering van een eigen parfum echt wel groot nieuws.

Hoe verloop de samenwerking tussen jullie twee?
We zijn heel verschillend maar op werkvlak vullen we elkaar perfect aan. Britt is eerder een heel ordelijk en perfectionistisch type dat graag op kantoor zit en alles uitwerkt. Elisbath is commerciëler ingesteld en trekt er graag op uit om het parfum te promoten.

Jullie eerste parfum is een mannenparfum -dat vrouwen ook kunnen dragen- maar welke geuren dragen jullie zelf nog?
Elisabeth:" Ik houd erg van geuren met rozen in, daarom kies ik vaak voor parfums van Bulgari. Verder draag ik graag Midnight Poison van Dior, een nogal zware geur. Ook de parfums van Jo Malone vind ik goed.
Britt:" Ik ben een Chanel-meisje. Maar houd meer van Chanel N°19 dan van de klassieker Chanel N°5.

Wat zijn de toekomstplannen?
We willen ook een vrouwenparfum lanceren en er zijn al concrete plannen om een geur voor echt jonge mannen (eerder tieners) te ontwikkelen in samenwerking met een bekende zanger. Op lange termijn dromen we van een eigen kledinglijn, maar dat is nog verre toekomstmuziek.


foto: Kristiansand
Kristiansand New York - de geur
In het parfum Kristiansand New York komt het elegante New York naar voor in toetsen als chique muskus, dure amber en verfijnde poedertinten. Dit wordt geconfronteerd met de wilde, natuurlijke kant van Noorwegen. Mannelijk hout krijgt extra pit met rauwe peper en wordt afgewerkt met fris groen en muskaatsalie. Het resultaat is een sexy amber-houten definitie van mannelijkheid.

Parfumeur Pierre-Constantin Gueros van Drom Fragrances werkte samen met Britt en Elisabeth en boog zich zorgvuldig over alle details van Kristiansand New York in de Drom-studio in Tribeca, NYC. “Ik wist meteen dat deze geur de fascinerende contradictie die Kristiansand New York vertegenwoordigt, moest onthullen,” zegt Pierre. “Kristiansand New York staat voor het moderne, kosmopolitische New York met de levensstijl die altijd een stap voor is op de rest van de wereld. Tegelijk belichaamt de geur Noorwegen, het geboorteland van de makers, een ietwat stille plek met een levensstijl die dichter bij de natuur staat. Beide plekken zijn net zo intrigerend.” Pierre merkt op dat New Yorkers verlangen naar de rust van de oceaan en het platteland, terwijl Noren hunkeren naar de opwinding van de stad.

Elk parfum evolueert terwijl je het draagt en heeft drie geurnuances. Hieronder vind je die van Kristiansand New York.
- topnoten: groene mandarijn, zwarte peper,  nootmuskaat
- hartnoten: witte lavendel, cederhout, muskaatsalie
- basisnoten: tonkabonen, rokerig hout, eikenmos, amber

Ook voor vrouwen
Kristiansand New York is een mannengeur, maar ook vrouwen kunnen het parfum perfect dragen. Het doet mij enigszins denken aan Le Male van Jean Paul Gaultier, alhoewel het ook andere, frissere toetsen heeft.

Ingrediënten van parfums zijn eigenlijk niet typisch mannelijk of vrouwelijk, het onderscheid zit hem meer in marketing dan in de eigenlijk geur. Als je een geur ruikt zonder te weten welke het is, is het zelfs vaak moeilijk om te zeggen of het nu om een mannen- of vrouwenparfum gaat. Het belangrijkste is hoe het pafum ruikt op je huid.

Bij mij rook Kristiansand New York erg goed. De topnoten waren voor mij iets te fris (maar dat is persoonlijk). Na een kwartiertje werd de geur echter warmer en zachter, en vond ik hem heel erg goed. Een geschikt cadeau voor een mannelijk vriend dus - en om af en toe zelf te dragen, al blijven Nina l'Elixir en Deci Delà van Nina Ricci mijn persoonlijke favorieten voor vrouwen.

Kopen
Het parfum is te koop op de website http://www.kristiansandnewyork.com/ en binnenkort ook Belgische parfumerieën van de Beauty-keten, http://www.beauty-parfumerie.be/ - onder andere Parfuma in Antwerpen. 50 ml kost ongeveer 60 euro en 100 ml heb je voor ongeveer 75 euro.

Reacties

Populaire posts